BLOG: Din broccolilasagne sender et budskab

– Jeg elsker desværre ikke min krop, for jeg har et par kilo for meget på sidebenene, skriver en mor i ”Min morkrop er flot”’s spørgeskema.

Da hun senere i spørgeskemaet bliver spurgt til hendes indflydelse på datterens selvbillede, bliver svaret næsten undskyldende:

– Jeg tror desværre ikke altid, hun har hørt mig tale pænt om min krop, og det, tror jeg, har påvirket hende.

Den selvreflektion har umiddelbart en negativ tone. Men forsker og ekspert i køn og krop fra Roskilde Universitet, Lene Bull Christiansen, ser positive takter i det.

– Det vidner om, at kvinderne er bevidste om, at det er noget, der er skadeligt for dem selv, som de ikke har lyst til at give videre til deres døtre. Det er positivt, for det viser, at de er i gang med at tage stilling til det og vil gøre noget anderledes, siger hun.

Et minefelt
Sagen er nemlig, ifølge Lene Bull Christiansen, at mødre og familier i høj grad videregiver deres kropsværdier – både med ord og handling. Og det er ikke værdier, de selv har fundet på. De bygger på generelle samfundsmæssige idéer.

Hun forklarer, at de tanker kan være et minefelt at være forælder i. For på den ene side ønsker moren måske at give kropspositive værdier videre. Men samtidig kan hun selv være fanget – både i egne idealer om at være slank – og måske også i idealerne om at have en slank datter.

Den opmuntrende nyhed er, at der er muligheder for forandring. Men den kommer ikke af sig selv.

– Man kan jo vælge aktivt at tage stilling til de her idealer og sige: “Nej, det her er jeg ikke enig i”. Man kan godt gøre det på trods af egne følelser, forklarer kønsforskeren.

Desuden kan man arbejde med at få større kærlighed til sin egen krop.

Drop slankekuren
Og selvom man ikke er færdig med den proces, kan man altså ifølge Lene Bull godt være bevidst om at give noget andet videre til næste generation. For eksempel ved at lade være med at tale om sin krop som noget, der skal fixes. Eller ved at lade være med at gå på slankekur.

– Når mor spiser broccoli til aftensmad, mens de andre spiser lasagne, så er det sådan noget, som datteren lærer af. Det er enormt tydeligt – også selvom man ikke taler om det, siger hun.

Skønhedsidealet kan man også gå til kamp mod. Lene Bull Christiansen forklarer, at der er kæmpe industrier, som lever af, at man per definition aldrig er smuk nok. Og at alle mennesker i en eller anden grad er påvirket af dem.

– Slap af i forhold til udseendet og tal i stedet om, hvad det vil sige at være menneske, foreslår hun.